Het Utrechts Klokkenluiders Gilde

Home » Het Gilde

Met ruim 800 leden is het Utrechts Klokkenluiders Gilde meer dan alleen een clubje. Op deze pagina vind je alles wat je maar zou willen weten over de geschiedenis van het gilde.

Utrecht is van oudsher een stad van kerken en klokken. De binnenstad beschikt momenteel over 58 luidklokken waarvan er maar liefst twintig ouder zijn dan 400 jaar. Klokken moeten, als het even kan, geluid worden. Dat gebeurt tegenwoordig bijna overal met hulp van een elektromotor. In Utrecht gaat dat anders. De klokken van vijf kerken en vier andere luidplaatsen worden met de hand geluid. Deze luidingen worden verzorgd door het Utrechts Klokkenluiders Gilde. De oprichting was op 24 december 1979.

Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw werden met name de klokken van de Domtoren op zon- en feestdagen geluid door leden van de scouting. Ook de beiaardvereniging de Utrechtse Klokkenspel Vereniging was daarbij betrokken. Van hen kwam het initiatief om de luidingen wat beter te structureren en er een aparte vereniging voor op te richten. Ze kozen voor de gildestructuur, met haar meester-gezeltraditie, de onderlinge saamhorigheid, gedeeld vakmanschap en de jaarlijkse gildemaaltijd. Zo werd op kerstavond 1979 de geboorteakte van het Utrechts Klokkenluiders Gilde in de Michaёlskapel van de Domtoren getekend.

Jesse geeft een korte rondleiding

Ons verhaal

Alles over de oprichting en de geschiedenis van het UKG

Locaties

Alle torens, kerken en andere locaties waar het UKG actief is

Lidmaatschap

Word lid van het UKG of beheer je lidmaatschap

UKG in de media

Alle krantenartikelen, uitzendingen en optredens van het UKG in de media

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!