Projecten

Home » Klokkenkennis » Projecten

Drie oude meesters onder één dak!

 

Welk museum zou hier niet voor tekenen?! Een Rembrandt, een Frans Hals én een Vermeer in de collectie. Een droom van elke Nederlandse conservator. Iets vergelijkbaars zal in 2023 wellicht ook het geval zijn in de Geertekerk.

Foto: Wouter Iseger

In juni 2022 heeft het UKG door snel handelen op een veiling de hand weten te leggen op een unieke klok uit 1537 van de Utrechtse gieter Jan Tolhuis. Het UKG wil deze bijzondere klok graag een plek geven in de vieringtoren van de Geertekerk. Zo krijgt deze toren niet alleen weer zijn oude functie terug en maar kan de klok ook weer in Utrecht, de stad waar hij bijna 400 jaar geleden werd gegoten, beluisterd worden.

Daarmee zou de Geertekerk bovendien één van de weinig plekken in Nederland zijn waar klokken hangen van Geert van Wou, Steven Butendiic én Jan Tolhuis, de absolute top van de 15e en 16e eeuwse klokkengieters in de Lage Landen. Alsof je schilderijen van Rembrandt, Hals en Vermeer in je museum hebt hangen.

Foto: Wouter Iseger

Maar zover is het nog niet. We zijn op dit moment druk bezig met de fondsenwerving. Naast de aankoop van de klok dienen ook nog de constructie van een klokkenstoel, het plaatsen van de stoel en het inhangen van de klok gefinancierd te worden. Bovendien zijn er vergunningen nodig en maken we kosten voor de communicatie rond dit project.

We kunnen dus alle hulp goed gebruiken. Ook jij kunt een bijdrage leveren aan dit unieke project. Elke gift is van harte welkom. Mocht je een gift willen doen dan kan dat op rekeningnummer NL19 TRIO 0198309309 t.n.v. Utrechts Klokkenluiders Gilde o.v..v Gift klok Geertekerk. Wij zijn er je dankbaar voor.

Utrechts klokkenplan

Het herstel van de geluien van de Utrechtse binnenstadskerken

Bertken

Kroon op het Utrechts klokkenplan; onze eigen Gildeklok

Jeugdklokken

De jeugdluiders hadden een plan om 2 klokken te gieten…

Afgietsels Bisschopkamer

Een foto inventarisatie van alle afgietsels van klokken die in de Bisschopskamer van de Domtoren liggen

Het boek der overluidingen

Het vertalen en digitaal maken van de gegevens van overluidingen op de domtoren van 1562 tot september 1614

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!