Het boek der overluidingen

Home » Klokkenkennis » Projecten » Het boek de overluidingen

Recepta ex pulsatione campanarum in funeribus defunctorum.

Bovenstaandopschrift dat de kaft van Het Boek der Overluidingen siert betekent: Ontvangen voor het luiden van de klokken bij overlijden en begraven. Het boekwerk werd samengesteld door een aantal UKG’ers. Het bevat een lange lijst van luidingen van de Domtorenklokken rond de dood van tal van mensen uit de vroegmoderne tijd. Het overzicht loopt nl. van 1562 tot september 1614. De inzet van de klokken bij overlijden en begraven werd ‘overluiden’ genoemd.

Herstel van oude traditie
De gegevens waarvan gebruik gemaakt is, zijn afkomstig van Het Utrechts Archief. Direct na de oorlog is alle handgeschreven informatie uitgetypt en verwerkt tot een boek. Binnen het UKG ontstond de wens om deze informatie toegankelijk te maken voor de klokkenluiders. Het Gilde heeft immers de oude traditie van de registratie van alle luidingen vanaf haar oprichting, in 1982, voortgezet.

Monnikenwerk
Toen en nu was de samenstelling van dit boek monnikenwerk. Luidmeester en campanoloog Sjoerd van Geuns nam het voortouw. Simon den Daas verzorgde alle technische aspecten, een klus die hem als ‘drukker in ruste’ op het lijf geschreven was. Zij digitaliseerden ieder 30 pagina’s. Rogier Schokker en Tommie Hendriks namen allebei 10 bladzijden voor hun rekening. Zo ontstond er een boek van 80 pagina’s. Het register is geheel in het Latijn opgesteld. Om de lezer te helpen is achter in het boek een door Casper Staal verzorgde bijlage opgenomen met vertalingen.

Ook interessant voor genealogen
In totaal zitten er ruim honderd uren werk in het moderniseren van dit oude geschrift. De samenstellers hopen dat de leden van het Gilde veel plezier zullen beleven aan het bestuderen van het werk van hun voorgangers. Ook voor genealogen is dit boek van grote waarde. Ze kunnen er ongetwijfeld gegevens in vinden die hun stambomen verrijken. Verder is het voor een ieder een leerzaam avontuur om bekende personen in het register op te sporen. Ze zullen bijvoorbeeld Jan van Scorel en Catrijn van de Leemput tegenkomen.

Nieuwsgierig geworden? Ga hier naar het boek.

 

Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!