Klokken bij Utrecht Pride

Gepubliceerd op 25 mei, 2023
Domklokken klinken bij start Utrecht Pride

Bij de start van de Utrecht Pride op 3 juni luidt het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) vier klokken van de Domtoren. Het is voor het eerst dat de klokken van de Dom bij dit evenement te horen zijn. Daarmee vervult de Dom een veel mooiere rol dan ze in een ver verleden deed.

Gedenksteen

Bijna 3 eeuwen geleden zag Domkoster Josua Wilts namelijk door het luik van de Egmondkapel in de onderliggende Michaëlskapel twee mannen seks hebben. Wilts meldde het aan het stadbestuur waarna de heren werden opgepakt. Na martelingen zijn uiteindelijk achttien Utrechtse mannen gewurgd en vermoord. Als de boten van de Utrecht Pride over de Oude Gracht varen, komen ze langs de Dom en het Domplein waar een gedenksteen ligt voor deze slachtoffers.

Omarmen

Voorzitter Robbert Kalff van de Utrecht Pride: “Ook al is ze ingepakt, het is prachtig dat de klokken van de Dom de Utrecht Pride ondersteunen. De toren, het plein en de stad omarmen hiermee iedereen die de parade bezoekt en allen die meevaren”.

Klokken voor de hele stad

Als de 50 boten zaterdag vertrekken, luidt eerst de naar de aartsengel vernoemde Michaël, omdat zijn geluid al over de stad galmde in de tijd van de vervolgingen. Het is de zwaarste klok die zaterdag klinkt. De andere drie vallen later in: De Agnes Major, de Poncianus en de Kruisklok. Zo begint ‘Het Geluid van Utrecht’ in het verleden en naderen we steeds meer het Utrecht van nu in al zijn kleuren. Het UKG luidt graag voor dit feest van inclusie, want de klokken zijn er voor de hele stad.

Op de Agnes Major die zaterdag klinkt, staat deze afbeelding die de burgerij van Utrecht voorstelt. Bij het vervaardigen ervan in 1982 vermeldde de maker dat de figuurtjes bewust niet om en om staan, maar in deze volgorde. (De klok is geschonken door de burgers van Utrecht samen met de Credit- en Effectenbank)

Wil je het Utrechts Klokkenluiders Gilde steunen word dan lid. Klik hier voor je aanmelding

Meer recente artikelen

Klokkenprijs Van Eyck 2023

Klokkenprijs Van Eyck 2023

Klokkenprijs Van Eyck wordt op 2 juni uitgereikt. Het Utrechts Klokkenluiders Gilde (UKG) reikt elke drie jaar de Jacob van Eyckprijs uit. Een unieke prijs, want de Jacob van Eyckprijs is de enige klokkenprijs in Nederland en de ons omringende landen. De prijs is...

Lees meer
Open Dag, 6 mei

Open Dag, 6 mei

Welkom op de Buurtoren Op zaterdag 6 mei, op het eind van de meivakantie, is de toren van de Buurkerk van 10.00 tot 16.30 open voor het publiek. Leden van het Utrechts Klokkenluiders Gilde verzorgen dan rondleidingen. Er is een korte en een wat langere variant. Deze...

Lees meer
Koningsdag op de Dom

Koningsdag op de Dom

Op Koningsdag, donderdag 27 april, vindt er, traditiegetrouw weer een luiding plaats van de klokken van de Domtoren. Er zullen tien klokken te horen zijn. Het klokkenconcert klinkt van 08.45 tot 09.00. Jij kunt daarbij zijn. Bovenin de Domtoren. Verzamelen om 08.20 op...

Lees meer
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!