Overdracht Jeugdklokken

Gepubliceerd op 19 mrt, 2023

Het Utrechts Klokkenluiders Gilde heeft in de afgelopen jaren twee nieuwe klokken gerealiseerd in de Buurtoren. Zij worden op zaterdag 25 maart 2023 overgedragen aan de gemeente Utrecht. Het zijn jeugdklokken omdat vooral de groep jeugdluiders (10-16 jaar) heeft bijgedragen aan dit project. Ze zijn betrokken geweest bij de keuze voor de locatie, de vormgeving, de toonsoort, de namen van de klokken en de financiering van het project. De benodigde 60.000 euro is bijeen gebracht door giften van particulieren en fondsen en acties zoals pannenkoeken bakken en lege flessen inzamelen. Lees hier de geschiedenis van de jeugdklokken.

Op volle sterkte

Met deze nieuwe luidklokken is het gelui van de Buurtoren weer op middeleeuwse sterkte gekomen. In de loop van de geschiedenis waren er klokken uit de toren verdwenen. Dat wordt nu weer goedgemaakt. De kerkklokken van de Buurtoren luiden elke zaterdagmiddag de zondag in en daarbij kunnen de luiders best wat variatie gebruiken. De naam van een van de klokken herinnert nog aan vroegere klokken: Poncianus & Agnes.

Koninklijk tintje

De naam van de andere klok is Catharina-Amalia, genoemd naar de Kroonprinses. De Koning en Koningin zelf hebben hier hun toestemming voor gegeven. Deze klok bevat behalve een opschrift ook het wapen van de prinses. Aan de andere kant wordt de klok gesierd met de namen van de jeugdluiders en symbolen die bij hun dagelijks leven passen, variërend van een voetbal tot een cello.

Wethouder Dennis de Vries van Vastgoed zal de klokken namens de gemeente in ontvangst nemen, maar niet nadat de jeugdluiders beide kloken zaterdagmorgen rond 10.45 hebben laten horen.

Als u de overdracht van de jeugdklokken wilt bijwonen op zaterdag 25 maart 2023 tussen 10.30 en 11.00, wordt u uitgenodigd om zich op genoemde datum om uiterlijk 10.25 aan te sluiten bij de genodigden waarna de groep gezamenlijk naar boven gaat.

Meer recente artikelen

Pasen op de Domtoren

Pasen op de Domtoren

Ook dit jaar weer een feestelijke luiding met Pasen, zondag 9 april, op de Domtoren. Vooraf gaande aan het Hoogfeest van Pasen (10.30) in de Domkerk zullen de klokken vanaf 09.45 luiden. U kunt alle veertien klokken van de toren beluisteren. Ze worden in wisselende...

Lees meer
Luiden voor Sint Gertrudis

Luiden voor Sint Gertrudis

Op vrijdag 17 maart is de naamdag van de heilige Gertrudis van Nijvel. Traditiegetrouw luidt het Gilde dan om 19:30 de klokken van de remonstrantse Geertekerk . De grote Ghertrut, een klok van Steven Butendiic uit 1477, vangt aan. Vervolgens valt de kleinere Jezus...

Lees meer
Verdwenen functie?

Verdwenen functie?

De film over de jeugdluiders krijgt een staartje! En wel een heel leuk staartje. Tijdens de excursie van de jeugdluiders naar het museum Klok en Peel in Asten in september 2022, viel ons een tekst op in het museum: Door de automatisering van luidmechanismen is de...

Lees meer
Opmerking
Opmerking
Hoe zou je deze pagina willen beoordelen?
Heb je een opbouwende opmerking?
Volgende
Laat je e-mailadres achter als we contact met je mogen opnemen over je feedback
Terug
Inzenden
Bedankt voor het achterlaten van je opmerking!